Koyunda tüm Dünya’da yaşanan mera sıkıntıları ve üretimin ekonomik , sağlık , üreme yönünden takip edilebilirliği entansif sistem koyunculuğa olan ilgiyi arttırmıştır. 21. Yüzyılda gıda üretiminin gittikçe daha fazla önem kazanması, hayvansal gıda üretimini de stratejik bir noktaya taşımıştır.
Türkiye yaklaşık 40 milyon baş koyun varlığıyla Dünya’da 8. Sırada yer almaktadır. Türkiye’de ortalama kişi başı et tüketimi 37 kg/yıl olup kırmızı et üretiminin %13’ü ve süt üretiminin %10’u koyundan karşılanmaktadır. Son 3 yılda yıllık olarak Arap ülkelerine yaklaşık 1 milyon kasaplık kuzu tedariği ile Türkiye bu pazarda önemli bir konuma gelmiştir. Son 5 yılda Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı entansif (kapalı sistem koyunculuk) koyunculuğa ciddi bir yatırım desteği vermekte , yaklaşık %70 ‘ e varan hibelerle profesyonel koyun işletmelerinin kurulumunu hızlandırmaktadır. Bunun amacı büyükbaş hayvan yetiştiriciliği (süt ineği) aşırı su tüketimi yüzünden kuraklığa neden olurken aynı zamanda yine ineğin aşırı yem ve ham madde tüketimi nedeniyle tüm Dünya’da büyükbaştan (sığır, inek ) küçükbaş yetiştiriciliğine (koyun) geçişini hızlandırmıştır. Ayrıca koyundaki gebelik süresi 5 ay olup bir batında ortalama 2 yavru elde edilirken ineğin gebelik süresi 9 ay olup bir batında ortalama 1 yavru elde edilir. İneklerin neden olduğu sera gazı emisyonu hayvancılık sektöründen kaynaklanan toplam emisyonun yaklaşık %65’ini oluştururken koyunda bu oran %3’lere kadar düşmektedir.
Koyun yetiştiriciliği yapısı itibariyle kırsal kesimin önemli gıda ve gelir kaynağı olmaktadır. Bu sebeple Türkiye’de ve tüm Dünya’da nüfus dağılımının kırsal ağırlıklı olduğu ülkelerde (Azerbaycan , Türkmenistan, Moğolistan, Özbekistan gibi ) koyun yetiştiriciliği ve koyundan elde edilen gelir giderek daha çok önem kazanmaktadır. Ayrıca Dünya’nın en fazla gıda tüketen ve en fazla nüfusa sahip ülkesi Çin aşırı miktarda yurtdışından kırmızı et ithal etmektedir. Bu nedenle Çin kendisine yakın ülkelerden bu anlamda yoğun bir şekilde koyun eti ithal etmektedir.
Azerbaycan özellikle yeni yerleşim yaptığı Karabağ bölgesinde yerleşecek olan ailelere hayvansal üretim için ( koyun eti ve koyun sütü ) destek vererek bölgedeki halkın adaptasyonunu ve gelir düzeylerini hızlı bir şekilde iyileştirmektedir.
NEDEN KOYUN KAPALI SİSTEMDE (ENTANSİF SİSTEM) YETİŞTİRİLMELİDİR?
Bu sebeple entansif sistem yetiştiriciliği daha karlıdır.
KOYUNCULUKTA MALİYET HESAPLAMALARI VE GELİRLER
Kuzu başına 125 Dolar net kar kalmakta olup bir hayvan yılda 3 kuzu verdiğinden 3 kuzudan toplamda 375 Dolar kar kalmaktadır.
ÜLKELERE GÖRE ET TÜKETİM MİKTARI
Ülke: Azerbaycan
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 30.1 kilogram
Ülke: Gürcistan
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 23.7 kilogram
Ülke: Rusya Federasyonu
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 41.9 kilogram
Ülke: Fransa
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 86.7 kilogram
Ülke: Almanya
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 88.1 kilogram
Ülke: Yeni Zelanda
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 106.4 kilogram
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 120.2 kilogram
Ülke: Özbekistan
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 28.4 kilogram
Ülke: Bulgaristan
1 yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı: 53 kilogram
Türkiye’de ise bir yılda kişi başına düşen et tüketim miktarının 37 kg olduğu belirlendi.
İLE DE FRANCE KOYUNU
Anavatanı Fransa’dır. Adını Paris’in İle De France bölgesinden almıştır. 19.yy’ın başlarında merinos(rambillet) ile Dishley Leicester ırklarının melezlenmesi sonucu oluşmuştur. Fransa’nın en yaygın koyun ırkıdır. Son yıllarda İsviçre, Polonya, Macaristan, İtalya, Yugoslavya, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Türkiye dahil olmak üzere 20’nin üzerinde ülkeye ihraç edilmiştir.
Et verimi yüksek olan koyun ırkında 100 günlük kuzuların kesiminde ortalama 30 kg’lık karkas et verimi sağlanabilmektedir. Ülkemizde de son yıllarda aranılan koyun ırkları arasında yer alan İle De France %55-60 civarında et verimi sağlaması itibari ile karlı olarak görülmektedir.
Koyun ırkının tüm vücudu beyaz yapağı ile kaplanmıştır. İri bir yapıya sahip koyunlar sürü ve ağıl koyunculuğu için ideal bir seçim olacaktır. Kulakları büyük ve dik olmakla birlikte ileri doğru yönelmiş olan koyun ırklarının boyun yapısı kalın ve kısa özelliktedir.
Yüksek kalitede yapağı verimi de bulunan İle De France koyunundan 4 ile 6 kg arasında yapığı elde edilmektedir. Koyunların canlı ağırlığı 80-90kg arasında iken koçlarda canlı ağırlık 110-130kg arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Kuzular 10-12 aylık olduğunda damızlık olarak da kullanılabilmektedir. Koyun besiciliği ile ilgilenenlerin dikkatini çekecek olan İle De France koyun ırkı karlı bir iş olarak görülebilir. Çeşitli iklim koşullarına dayanımı, yüksek et verimi gibi özellikler koyun ırkını yetiştirme konusunda cazip olarak düşünülmesini sağlamıştır. Türkiye’de koyun besiciliği yapan pek çok işletmenin tercihleri arasında İle De France koyun ırkı da bulunmaktadır.
İle de france çok üst seviye bir etçidir hızlı büyür, et kalitesi çok iyidir ve karkas randımanı %55 in üstüne çıkabilir. Rekor karkas randımanı %66.4 olarak kayıt edilmiştir. Et lezzeti muazzamdır. Genelde et ırklarının et rengi esmerken ile de france da et rengi açık renklidir. Pembe renkli ete sahip olan ile de france oldukça lezzetli ve sulu bir ettir. Günümüz kasaplarının ve restoran şeflerinin tercih etiği düzeydedir karkası yapı olarak yağsızdır. Kas yapısı gelişmiş olan ile de france’nin etin değerli olan bölgelerinin karkasta ki yüzdesi fazladır. Bu özelikler ile de france nin çok iyi bir etçi koyun ırkı olarak tercih edilmesini sağlamıştır.
GÖRÜNÜM ÖZELLİKLERİ
VERİM ÖZELLİKLERİ
İLE DE FRANCE KOYUNUN ÜREME ÖZELİKLERİ
İle de france ırkı erken yaşta cinsel olgunluğa ulaşabilir. Dişi kuzuların erken yaşta üretime katılması sürü verimi için avantajlıdır. Yalnız kuzuların gelişimleri takip edilmeli gebelik için gerekli gelişimi göstermiş kuzular çiftleştirilmelidir.
İle de france ırkında mevsim dışı kızgınlık gösterme özelliği vardır. Bu sayede yıl içinde istediğiniz dönem kuzu alabilirsiniz. Bu üretici için çok önemlidir.
7-8 ayda bir doğum yapabilmesi verimlilik açısından önemlidir. 2 yılda 3 kere doğum sağlanır. İle de france ırkı çoklu doğum özeliğine sahip bir et ırkıdır ikizlik oranı % 70 dir. İle de france koçlar 10 aylık olduklarında üretimde kullanılabilirler.
İLE DE FRANCE KOYUNUN ANNELİK YETENEĞİ
İle de france etçi ırk koyunlar arasında süt üretiminde liderdir.Bu nedenle ikiz ve üçüz kuzulara çok rahat yeten bir sütü vardır. İle de francenin sütünün bol olması kuzuların hızlı gelişmesine direkt etki etmektedir. Annelik duygusu gelişmiş bir koyun olan ile de france kuzusuna düşkün bir koyun ırkıdır.
İLE DE FRANCE KOYUNLARINDA UYUMLULUK
İle de france koyunu dünyada 30 dan fazla ülkede bulunmaktadır. Brezilyadan , Avustralya’ya , Canada’dan Fas’a kadar bir çok farklı bölgeye ve farklı iklim (sıcak ve soğuk hava ) koşullarına uyum sağlamıştır. Çok güçlü ve dirençli bir koyundur. Ovalardan dağlara,ıslak alanlardan,kurak iklimlere her yerde yaşamaktadır. Kuzuları yünlü doğar bu sayede soğuk iklimlere iyi uyum sağlar. Yün , hem soğuk hem de sıcak iklimlerde yalıtım yapar. İle de france yem seçmeyen bir koyundur.